Gevulde runderfilet met Noord-Hollandse Gouda
-
Ingrediënten:- 200 g Noord-Hollandse met het Rode Zegel Oud
- 600 g runderfilet
- 3 lente-uitjes
- 50 g chorizo
- 50 g kwark
- 2 EL plantaardige olie
Voor de aardappelkoekjes:
- 800 g bloemige aardappelen
- Zout
- Eigeel van 2 eieren
- 60 g zachte boter
- 50 g aardappelzetmeel
- 2 EL fijn gehakte peterselie
- 2 EL griesmeel
- Vers gemalen peper
- Gemalen nootmuskaat
Voor de saus:
- 300 ml runderfond
- 2 cl port
- Enkele vers gesneden dragonblaadjes
- 100 ml room
- Zout
- vers gemalen peper
Verder: keukendraad / kleine houtspiesen
Bereiding:
• De runderfilet droog deppen, in lengterichting een insnijding maken, lichtjes plat kloppen en met zout en peper kruiden.
• De lente-uitjes schoonmaken, wassen en in fijne ringen snijden.
• De chorizo en 100 g kaas in kleine blokjes snijden en met de lente-uitjes en de kwark mengen.
• Het mengsel in de filet stoppen en de opening met keukendraad en / of kleine houtspiesen sluiten.
• De filet in hete olie in een braadslede bakken en in een voorverwarmde bakoven op 180 °C (gas: stand 3, circulatielucht 160 °C) nog eens ca. 30-40 minuten garen.
• De aardappelen schillen en wassen, ca. 20 minuten koken en door een aardappelpers drukken.
• De resterende kaas raspen, met het eigeel, 1 TL boter, het aardappelzetmeel, de peterselie en het griesmeel mengen en met zout, peper en wat nootmuskaat op smaak brengen.
• Dit mengsel toevoegen aan de geplette aardappelen.
• Het aardappeldeeg met vochtige handen tot kleine koekjes vormen en in de resterende hete boter aan beide kanten goudbruin bakken.
• Voor de saus de runderfond, de port en de dragon aan de kook brengen en tot ca. de helft laten uitkoken.
• Met room verfijnen en met zout en peper op smaak brengen. De filet in schijfjes snijden en met de saus en de aardappelkoekjes serveren.
Bereidingstijd: Lang
Per portie:
kJ/kcal: 4033/963
Eiwitten: 23,6 g
Vetten: 60,1 g
Koolhydraten: 49,3 g
Broodeenheden: 4,5